K zvýšeniu kreditu Ústavy SR by mali prispieť verejní činitelia a súdy

01.09.2013 Bratislava

Slovenská národná strana (SNS) si vie predstaviť nevyhnutnosť ďalších zmien v Ústave Slovenskej republiky tak, aby sa striktne vyvážili občianske práva a povinnosti štátu, zadefinovali sa práva národa a zaviedla sa nulová tolerancia k rôznym výnimkám zo zákona a obmedzovaniu ústavných slobôd občanov.
O takýchto zmenách by však nemala rozhodovať len právnická a politická elita, ale aj verejnosť. Ústave Slovenskej republiky chýba totiž to najpodstatnejšie – rešpekt a úcta zo strany verejnosti, ktorá na každom kroku vidí nedodržiavanie najvyššieho zákona v praxi orgánmi štátu, vrátane súdov a verejných činiteľov, ktorí by mali ísť príkladom. Ľuďom chýba presvedčenie o ich reálnej moci v štáte. Skepsu z účinnosti najvyššieho zákona prehlbujú aj rôzne výnimky, stále obmedzovanie ich základných občianskych slobôd a čoraz väčší vplyv cudzích implementovaných noriem EÚ. Ľudia sú čoraz viac skeptickí aj k zastupiteľskej demokracii, preto neporiadok s neustálym rozmnožovaním strán v parlamente a tzv. nezávislých či nezaradených poslancov by malo vyriešiť zavedenie imperatívneho mandátu.
Namiesto rozdávania balónikov by mali poslanci na Deň Ústavy Slovenskej republiky nabrať dych a odvahu na zavedenie viazaného mandátu. Základný zákon štátu by mal tiež presnejšie definovať niektoré pojmy, napríklad ochranu a práva tradičnej rodiny a manželstvo ako výlučný zväzok muža a ženy. Slovensku v najvyššom zákone chýba aj ústavná ochrana národných práv tak ako to majú vo svojich ústavách zakomponované napríklad Írsko, Španielsko či Francúzsko.

Rafael Rafaj

prvý podpredseda SNS
 

Vyberte región